• Čtvrtek, Červenec 12th, 1990

Ze vzpomínek pamětníků:

Jako první se z Ackcellentu dostal do Broum Paňák. Jak se tam vlastně dostal, to se už asi dneska nikdo nedoví. Snad to byl DODO Kohout, který hrál u Davida Hoška na bicí a který se s Paňákem kamarádil, kdo ho tam snad dovlékl. Broumská skupina se jmenuje SING BOYS a hraje ve složení David Hošek kytara, Martin Vokáč doprovodná kytara, Pavel Pánek baskytara, Petr Baloun klávesy, Jirka DODO Kohout bicí. Každopádně si Paňák stěžuje si na to že, David hraje na booster, ale neumí na něj. Booster dělá hroznej kravál a vůbec…. Davidova hra se opírala především o Olympic. To Paňákovi moc nevoní, ale aspoň něco. V roce 1990 jezdili Paňák s Hellerem na mopedech do Broum. DODO hrál ještě asi ve dvou kapelách a na SING BOYS mu nezbývalo moc času, takže bicí začala hrát postupem času Ropucha. Zdeněk Heller sice řidičák do dneška nemá, ale každej normální člověk ví, že se jezdí na benzín a ne na řidičák. Když se Zdeněk jednou vymlátí na mopedu, Paňák mu raději půjčí kolo. Zkoušek v Broumech není mnoho, ale z rozhovorů obou kumpánů Pavel usuzuje, že se něco děje, ale víc by se mu líbilo, kdyby šlapala kapela zdická. Zdeněk barvitě popisuje, jak skupina cvičí v maringotce, jakej to dělá hezkej kravál, a že ty lidi na vesnici jsou vlastně fajn, protože to všechno trpí. Pavel dostává pozvání, aby se taky přijel na zkoušku podívat. Po odpolední směně jede Pavel na Simsonu ještě do Broum. Až do zkušebny nedorazí, protože Zdeňka I Paňáka potkává na kraji vesnice. Žádná zkouška totiž netrvá do jedenácti večer a v hospodě se už nikomu nechtělo bejt. Paňák jede domů napřed. Pavel nabízí Zdeňkovi, aby se ho držel, že ho potáhne – eště Paňáka předjedeme a ukážeme mu moulovi, jak se jezdí na kole. Při rychlosti asi 40 km/h začíná kolo řízené pouze jednou Zdeňkovou rukou nepatrně zatáčet na krajnici. Zdeněk se pevně drží Pavlova rukávu, aby už už byli doma. Kolo se pořád stáčí víc a víc na kraj silnice. Zdeněk se pořád pevně drží rukávu. Kolo je skoro metr od motocyklu a stále míří ze silnice ven, Zdeněk ruku nataženou, jako žebrák žadonící o milodar. Najednou rána. Kolo leží na kraji silnice, Zdeněk se stále drží pavlova rukávu. Dlouho to však nevydrží, a tak aspoň není vláčen tak daleko. Chvíli leží bez hnutí na silnici. Pavel zastavuje a přibíhá ke Zdeňkovi. “Nechte mě tu ležet, já umřu i bez vás, mizerové”; žadoní. Je jedenáct večer, všude tma jak v (no tam), ruce od plácnutí o asfalt pálí, Zdeněk dál leží na vyhřáté silnici a Pavel má strach, aby si po silnici, která byla toho času využívána jako zdeňkovo přechodné lůžko, nechtěl zazávodit některý z vesnických pubescentů vracející se z restaurace. Naštěstí se po asi třech minutách Zdeněk zvedá, kleje, nasedá za Pavla a kolo vede jednou rukou. Paňák je v tu dobu už dávno doma a druhý den, když je mu historka náležitě líčena, slzí smíchy.

Na jednom z koncertů SING BOYS a místní dechové hudby ANDĚLKA někdy v roce 1990 kdy zkoušel ACKCELLENT ještě v původní složení Šilhavý, Pánek, Heller a kdy již Pánek s Hellerem jezdili do Broum, byla zdická kapela požádána aby si taky zahrála. Zahrály se tedy asi 3 písničky, a to včetně tehdy oblíbené Karkulky. Výsledek sice nebyl na Zlatého slavíka, ale lidé se zřejmě bavili, neboť nic na podium neházeli, a tak se po skončení produkce u piva dohodlo, že Pavel přejde též do SING BOYS. Od té doby se datuje skutečně produktivní období skupiny, která ačkoliv se jmenovala SING BOYS, stejně vystupovala pod jménem ACKCELLENT. Bylo to období písniček Olympicu a Katapultu, bylo to i tvůrčí období písniček vlastních, kde se konečně začalo zpívat dvojhlasně a kdy to všechno konečně k něčemu spělo … Hrálo se většinou v kulturáku v Broumech a v Kublově na Slovance. Odehrála se i dvě silvestrovská představení. Problém byl pouze v Davidově kytaře. David zásadně necvičil, kytaru nechával ve zkušebně, takže to neustále znělo všelijak. Postupem času Paňák zvedá kotvy, neboť začal hrát někde v Berouně a Broumy se mu už nějak nezdály … Pavel tedy bere do ruky basu a kytaru hraje pouze David. Zní to divně, protože David není přímo sólový kytarista a bez doprovodu to zní děravě. Do technických písní si tedy bere Pavel kytaru a hraje sóla, David hraje doprovod a hraje se bez basy. Basáka není možno sehnat. Toto v podstatě prokletí bude skupinu pronásledovat i další roky až do příchodu Zlatovlásky v roce 2000. Průměrná návštěvnost v té době byla 20-50 platících. Na větší akce jsme sebou brávali Martina Horu coby zvukaře. Většinou se nepodařilo ukočírovat aparaturu tak, aby to dole znělo přijatelně, takže zvukař se stal nutností. Aparát, který Pavel na konci roku 1990 odkoupil na Paňákovo popud z železárenského učiliště za 1900 se vozil v Pavlově Trabantu na vozíku, který si kapely vždy někde půjčila.

17.1.1991 byla provedena 2. zkouška nově vzniklé kapely ACKCELLENT, ve které byla obsažena i část bývalé skupiny SING BOYS (od tohoto názvu jsme již trvale distancovali), a sice David Hošek. Ze začátku sice ostatní přísedící (Pavel) dosti znervózňovala situace, že se jenom mluví a nehraje, ale po odchodu ostatních čumilů se při hudební improvizaci podařilo stvořit základ písně To tvoje váhání.

Chůzí let 1992 a 1993 vystupovala skupina ACKCELLENT pouze sporadicky na zábavách v Broumech a Kublově. Tato vystoupení byla cennou zkušeností, při které skupina poznávala, že s aranží repertoáru, která byla toho času k dispozici, se kvalita produkce příliš nezvýší. Problém byl v tom, že skupina hrála, jak už bylo řečeno, ve třech lidech : Zdeněk Heller bicí, David Hošek kytara, Pavel Šilhavý basová kytara střídaná se sólovou kytarou. Karel Flossman, vynikající to klávesista a varhaník, tehdy se skupinou nevystupoval, protože hrál ve skupině ALFA, neboť mu tam byly tamnějším kapelníkem půjčeny varhany, a také proto, že skupina ALFA vydělávala za večer poněkud více peněz než ACKCELLENT, kterému po odečtení nákladů za sál zbyla asi tak stovka, která se ze soucitu věnovala kapelníkovi na benzín.

Category: Zápisníček
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Vaše komentáře: