• Sobota, Březen 11th, 2023

Je jaro. Teda skoro. Fouká ledový vichr. Sice svítí sluníčko, ale i tak fouká ledový vichr.  Dnes jedeme hrát na již tradiční jarní setkání s lidickými seniory v domově Oáza a také kamarády muzikanty ze spřátelených kapel. Manažerka Eva a její rodinný kolektiv o5 nedělá dva dny nic jiného, než že peče, vaří a smaží, aby se všichni účastníci zájezdu cítili jako v bavlnce. Máme naloženo a vyrážíme směr Lidice. Snažíme se použít „nejrychlejší trasu“, tzn. dálnici D5, načež hned v Loděnicích vjíždíme do kolony, kde si asi 15 minut počkáme. Divný bylo, že o ní ani mnouvšudychválená WAZE nic nevěděla.

Dojíždíme do Lidic. Máme asi 15 minut zpoždění. Všichni už tu jsou a zvesela konzumují Eviny výrobky. Rychle stavíme aparát. Při nošení prolézá ta zima až do morku kostí.  Ono by ani tak moc zima nebyla, ale ten vichr …

Máme postaveno, nazvučeno a rychle jdeme zkonfiskovat také aspoň jeden talířek s vynikajícími chlebíčky, a to dříve, než ho zkonfiskuje někdo jiný. 

Začíná hrát country skupina Marka Loukotky (naše bývalé duo Mára a Pája). Od vedlejšího stolku, kde sedí zde ubytované dámy a jejich přátelé, se ozývá nelibý šum a šramot. Kapela hraje dál. Šum pomalu přerůstá v polohlasé remcání. Jdu nezávazně zjistit, co se děje – prý je to moc nahlas. Šrumu si všimla už i kapela a jednotliví muzikanti se po sobě nechápavě ohlížejí. Písnička končí a Marek se ptá na důvod šrumu. Jedna přes druhou hlásí místní dámy Markovi důvod své nevole. „Nojo, ale o kolik se to tedy má stahnout ?“, se táže Marek. Prý stačí trochu. Nojo, ale kolik je jedna „trocha“ ? Nabízím se tedy, že až budou zase hrát, tak Markovi reprobednu trochu stáhnu. Hlouček dam je s navrhovaným řešením spokojený a Marek začíná hrát. Problém, jak se následně ukazuje, není v kytaře, ale ve zpěvu, neboť stačí stáhnout pouze ten a dámy jsou spokojené. Markovo produkce pokračuje a já zapřádám s dámami rozhovor a vzpomínáme  na naši loňskou podzimní produkci, když jsme se vraceli z Jižních Čech.

Kapel dohrává a nastupujeme my. Nijak jsme aparaturu nenastavovali, nechali jsme v nastavení digitálu to, co máme na zkouškách, vykopáváme, a už se práší za kočárem. Písnička střídá písničku, a ačkoliv hrajeme asi tak 2x hlasitěji, než Marek, dámy si spokojeně podupávají do rytmu a různě poškubávají okončetinami. Ještě pro kontrolu se ptám, jestli to není moc nahlas – „Né, není …“ – a tak naše produkce pokračuje. V přestávce mezi písničkami se ke mě Elvis otáčí se sdělením, že mu praskla struna. Vzhledem k tomu, že to vůbec nebylo poznat, velím, ať hrajeme dál, strunu vyměníme o pauze. Hrajeme asi 25 minut a o5 zveme na „podium“ Marka s kapelou. Tentokrát jsme rozdělili naši produkci na dvě poloviny, neboť při naší druhé půlce už bude Marek balit, neboť hraje „druháků v naší oblíbené hospůdce Zvonička v Třebsíně nedalo Štěchovic. Dámy stále podupávají do rytmu a Elvis je s svým dnešním výkonem spokojen. Měníme strunu. Jeden by neřekl, jak moc dlouhá taková struna může být. Navíjíme a navíjíme. Struna je nekonečná. Navinuto, naladíme a můžeme jít na duhou půlku. Produkce klidně pokračuje a druhá kapela pomalu balí. Hrajeme poslední písničku, klaníme se. Musíme přidat. Takže ještě jednu. Zase se klaníme. Pár úsměvů do objektivu manažerky Evy. Dámy nám přišly vyřídit své poděkování a spokojenost s naší produkcí, a tak jim podepisujeme plakáty a nabízíme zápis do našeho kapelního wochcápového adresáře, kde informujeme naše fanoušky o našich koncertech. Všechny nadšeně souhlasí, a tak si zapisujeme telefonní čísla.

O co větší radost mě pojala, když se na mém facebooku objevila zpráva od jedné z přítomných dam. I když se občas nevyvede vše tak, jak si představujeme, leccos nefunguje tak, jak má, a i ta technika si občas dokáže postavit hlavu a kompromisy se hledají velmi těžko, důležité je, že nám posluchači dokáží  leccos prominout a stále se na naše koncerty těší – a my na ně. Na koncerty i naše fanoušky ! 🙂

 

 

 

Category: Zápisníček
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Vaše komentáře: